Sunday, November 22, 2009

Εκ της Διευθύνσεως (IV) – Ελληνικό Εγχειρίδιο για το Ζεν



Όπως έχω γράψει και παλιότερα, ένας από τους βασικούς στόχους του Hardcore Zen GR, είναι να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται για το Ζεν να ξεκινήσουν να ασκούνται και να τους δώσει έναν μπούσουλα για το τι σημαίνει Βουδισμός και πώς αυτός μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής τους ζωής –όλα αυτά, με μια άμεση και πρακτική προσέγγιση, χωρίς τις γνωστές παπαρολογίες που συνήθως συνοδεύουν τις φιλοσοφίες της Άπω Ανατολής.

Συνεχίζοντας με βάση την αρχή αυτή, έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι μπορείτε πλέον να κατεβάσετε χρησιμοποιώντας αυτό το λινκ το βιβλιαράκι Εισαγωγή στον Βουδισμό και την Άσκηση του Ζαζέν του Μάικλ Λάτσφορντ (Michael Luetchford), μαθητή του Γκούντο Νισιτζίμα, παλαιού μέλους της Ντόγκεν Σάνγκα και δασκάλου του Ζεν στην Αγγλία. Το μικρό αυτό εγχειρίδιο είναι μια ακόμα απόπειρα για την παρουσίαση στα Ελληνικά της ματιάς του Δασκάλου Νισιτζίμα και, ταυτόχρονα, ένας εξαιρετικός οδηγός για αρχάριους στο Ζεν.

Το βιβλιαράκι είναι μόλις 30 σελίδες, όμως αυτές είναι αρκετές για να παρουσιάσει (στις πρώτες 15) τις βασικές αρχές της διδασκαλίας του Βούδα, του ιδρυτή του Σότο Ζεν, Ντόγκεν Ζέντζι (1200-1253) και του Γκούντο Νισιτζίμα καθώς και, (στις επόμενες 15) την ίδια την άσκηση του Ζαζέν και τον καλύτερο τρόπο να την ξεκινήσει κανείς. Τόσο το πρώτο (θεωρητικό), όσο και το δεύτερο (πρακτικό) μέρος είναι γραμμένα απλά και λιτά, επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως το αντικείμενο και να ξεκινήσει, άμεσα κιόλας, να ασκείται στο Ζαζέν –προφανώς, ο Βουδισμός δεν τελειώνει εκεί, όμως σίγουρα από εκεί αρχίζει!

Το Εισαγωγή στον Βουδισμό και την Άσκηση του Ζαζέν είναι φτιαγμένο σε μορφή αρχείου PDF (έχουμε όλοι Acrobat Reader, όχι;) και μπορείτε να το κατεβάσετε –προφανώς– δωρεάν. Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Μάικλ Λάτσφορντ, μπορείτε να ξεκινήσετε από την πρώτη σελίδα του σάιτ του, στη διεύθυνση http://www.dogensangha.org.uk/ ενώ για το σάιτ-μπλογκ του Γκούντο Νισιτζίμα, υπάρχει μόνιμο λινκ στα αριστερά, κάτω από τον τίτλο «Σχετικά Σάιτ». Για μεγαλύτερη διευκόλυνση όσων ενδιαφέρονται αλλά και για άμεση πρόσβαση στο βιβλίο/αρχείο, φρόντισα να βάλω (επίσης στα αριστερά) ένα μόνιμο λινκ απευθείας σ’ αυτό με τη φωτογραφία του εξωφύλλου –κάνοντας κλικ, θα ανοίξει κατευθείαν το PDF από το σάιτ του Μάικλ Λάτσφορντ. Αν θέλετε να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ή να το τυπώσετε, δεν έχετε παρά να δώσετε τις σχετικές εντολές (μ’ άλλα λόγια, να πατήσετε τα σχετικά κουμπάκια) στον Acrobat.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο. Και εννοείται ότι είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις, ερωτήσεις κ.λπ. Παρεμπιπτόντως, η μετάφραση στα Ελληνικά είναι δική μου, οπότε αν εντοπίσετε κάνα καλαπόδι που διέλαθε της προσοχής μου, παρακαλώ ειδοποιήστε με!

No comments: