Wednesday, December 22, 2010

Ωπα! Σχεδόν φτάσαμε!


Όποτε μου δόθηκε η ευκαιρία (ενίοτε, προς μεγάλη μου δυσαρέσκεια) να ακούσω κάποιους να μιλάνε για διάφορες τεχνικές διαλογισμού και να δίνουν μεγάλες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα που τους έχουν θέσει οι πεινασμένοι για μεγάλες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα οπαδοί τους, πρόσεξα ότι υπάρχει ένα κοινό μοτίβο: άσχετα από το είδος της Φώτισης για το οποίο μιλάνε ή άσχετα από τον όποιο ευφημισμό χρησιμοποιούν αντί για την ίδια τη λέξη από «φ», αυτό στο οποίο οδηγούν τον κόσμο είναι πάντοτε...


...σχεδόν...

...εκεί....

Αυτό που υπονοείται, βεβαίως, είναι ότι ο ομιλητής το ‘χει πιάσει και μπορεί να καθοδηγήσει τους οπαδούς του σ’ αυτό ή ότι ο ομιλητής ξέρει κάποιον (ή έχει ακουστά κάποιον) που το ‘χει πιάσει και, άρα, μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους αναζητητές στον «δρόμο». Ίσως το «σχεδόν εκεί» του ομιλητή να είναι λίγο πιο κοντά στο «εκεί», όπου και να ‘ναι το συγκεκριμένο «εκεί».

Η Φώτιση είναι πάντα αμέσως μετά τον επόμενο λόφο, διαθέσιμη αρκεί να κάνεις κάτι ακόμα –και να το κάνεις ειλικρινά διότι αν δεν το κάνεις ειλικρινά δε θα σου κάτσει, όμως αν δεν μπορείς να το κάνεις ειλικρινά, μου δίνεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας και σε βοηθάω. Αυτή είναι η φύση της Φώτισης: είναι πάντα μετά την επόμενη στροφή. Ή ίσως μετά τη μεθεπόμενη. Ή ίσως μετά τις επόμενες τρεις και αφού περάσεις εκείνους εκεί τους λόφους. Πάντα όμως κάπου μακριά, όχι εδώ. Και πάντα θα βρίσκεται κάπου μακριά διότι δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού. Ο ίδιος ο ορισμός της Φώτισης θα μπορούσε να είναι «αυτό που βρίσκεται μακριά».

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με το καρότο που κρεμάς σε ένα ξύλο μπροστά από το στόμα του γαϊδάρου. Όμως τουλάχιστον ο γάιδαρος, θα φάει το καρότο όταν φτάσει εκεί που θέλει το αφεντικό του –αντίθετα, στη Φώτιση δε φτάνει ποτέ κανείς. Είναι σαν εκείνη την ταινία, το «Logan’s Run» όπου όλοι περιμένουν να ανανεωθούν και τελικά τους τινάζουν στον αέρα.

Δε θα καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο που σου πουλάνε, επειδή δεν υπάρχει στόχος. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν –μπορούν. Οι πλασιέ της Φώτισης τρελαίνονται κάθε φορά που κάποιος επισημαίνει ότι αυτό που πουλάνε είναι όνειρα που δεν μπορούν να γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Ορισμένοι απ’ αυτούς, πιστεύουν ότι κανείς δε θα δοκιμάσει να κάνει μια άσκηση αν δεν πιστέψει ότι στο τέρμα της υπάρχει κάποια ανταμοιβή. Όμως προσωπικά αμφιβάλλω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τόσο βλάκες.

Αντί να πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια ανταμοιβή κάπου στο βάθος, ίσως θα ήταν καλύτερο να κοιτάξεις πολύ προσεκτικά αυτό που υπάρχει εδώ –τότε θα καταφέρεις να κάνεις την πραγματική δουλειά που χρειάζεται, προκειμένου να βελτιώσεις αυτό. Αν δε, κάνεις αρκετές μικρές βελτιώσεις, έχεις φτάσει στη Φώτιση. Και αυτή θα είναι ξαφνική και άμεση, με τον ίδιο τρόπο που η πυραμίδα του Χέοπα ολοκληρώθηκε ξαφνικά και άμεσα, τη στιγμή που έβαλαν το τελευταίο τούβλο στην κορυφή της.

Μπραντ Ουόρνερ – Κυριακή 30 Μαρτίου 2008


No comments: