Saturday, June 13, 2009

Σήκωσε την κουλούρα


Τώρα που γράφω το κείμενο αυτό, είμαι στο Peet’s Coffee Shop στο Σάνσετ Στριπ. Πριν από μερικά λεπτά, μπήκε μέσα ένας ψεύτο-πάνκης μαλάκας με ένα τεράστιο μοχόκ και ένα πανάκριβο δερμάτινο μπουφάν. Πού το ξέρω ότι είναι μαλάκας; Να πού το ξέρω.

Μπαίνει μέσα στο μαγαζί, κατευθύνεται προς την τουαλέτα, κάνει ό,τι κάνει και μετά φεύγει. Ήδη το γεγονός ότι δεν «πλήρωσε νοίκι» παραγγέλνοντας κάτι, τον καθιστά υποψήφιο για τον τίτλο του μαλάκα. Όμως ίσως να είναι άφραγκος ή να βιάζεται –προσωπικά αμφιβάλλω και για τα δύο, όμως ίσως.

Αυτό που τον καθιστά σίγουρα μαλάκα, είναι το εξής: Πήγα στην τουαλέτα αμέσως αφότου έφυγε και ανακάλυψα ότι είχε αφήσει περίπου ένα ποτήρι κάτουρο σε όλη την κουλούρα της λεκάνης.

Πόση προσπάθεια χρειάζεται για να σηκώσεις την κουλούρα της λεκάνης; Φαντάζομαι ότι τυγχάνει πολύ πανκ, τύπου «γάμα τις συμβάσεις και το σήκωμα της κουλούρας –εγώ θα κάνω ό,τι γουστάρω!» Ή κάτι αντίστοιχο. Ή ίσως ο τύπος δε σκέφτεται καν τέτοια θέματα.

Αν θέλεις να κατανοήσεις τον Βουδισμό (κάτι που είμαι σίγουρος ότι δε θα συμβεί ποτέ με τον μαλάκα), το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι, αν είσαι άντρας, πρέπει πάντα να σηκώνεις την κουλούρα πριν κατουρήσεις. Πρέπει να πληρώνεις για να μπεις στο κλαμπ αντί να προσπαθείς να μπεις κρυφά από την πίσω πόρτα. Δεν πρέπει να γράφεις γκράφιτι σε κανένα μέρος, εκτός από εκείνα που επιτρέπεται να το κάνεις.

Πιάνεις τι λέω; Διότι, άμα είσαι μαλάκας, δεν το πιάνεις. Αν είσαι μαλάκας, χρειάζεσαι έναν τεράστιο κατάλογο από πράγματα που πρέπει να κάνεις και που δεν πρέπει να κάνεις και χρειάζεσαι και έναν τύπο με ένα μεγάλο ματσούκι που θα κάθεται από πίσω σου συνέχεια και που θα σου ρίχνει μια στο κεφάλι κάθε φορά που κάνεις κάτι από αυτά που δεν πρέπει ή κάθε φορά που δεν κάνεις κάτι από αυτά που πρέπει. Μ’ αυτή την αντίληψη, δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις βουδιστής. Και αν δοκιμάσεις να τη μεταφέρεις σε ένα από τα μαθήματά μου, θα σε διώξω.

Η βουδιστική ηθική είναι το να σηκώνεις την κουλούρα. Είναι να περνάς το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα. Είναι το να ρίχνεις το χαρτάκι από τη σοκολάτα στο καλαθάκι και όχι στο πεζοδρόμιο –όλα αυτά, είναι ηθικές επιλογές.

Κάνε αυτό που είναι σωστό και μην κάνεις αυτό που είναι λάθος. Και μην παριστάνεις ότι δεν ξέρεις τη διαφορά. Γιατί την ξέρεις.

Μπραντ Ουόρνερ – Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

No comments: