Thursday, February 3, 2011

Η Πράσινη Γλίτσα!


Καλά περάσαμε αναλύοντας το πραγματικό νόημα της επίγνωσης. Ας πάμε όμως σε κάτι πραγματικά σοβαρό.

Μόλις πέτυχα κάπου αυτό το τρέιλερ για την ιαπωνική/αμερικάνικη παραγωγή του 1968, The Green Slime (ガンマー第3号 宇宙大作戦, Gamma Dai San Go Uchu Dai Sakusen, Gamma 3 — Operation: Outer Space). Πρέπει να είναι ένα από τα καλύτερα και υπερβολικότερα προωθητικά βίντεο που έχω δει –και, πιστέψτε με, έχω δει πολλά! Εξαιρετικό είναι και το κομματάκι στο τέλος, το οποίο το έχουν παίξει και οι παλιοί μου συνάδελφοι στη δισκογραφία και αναβιωτές (όπως κι εγώ) της γκαράζ ψυχεδέλειας, οι Fuzztones.

Και, παρεμπιπτόντως, μια άλλη βουδιστική λέξη που θα πρέπει να πα να γαμηθεί και μετά να πεθάνει είναι η λέξη «επιδέξιος» (skillful). Την έχετε πετύχει πουθενά; Στον Βουδισμό υπάρχει μια έννοια που λέγεται «επιδέξια μέσα» (skillful means) και σημαίνει ότι οι δάσκαλοι του Βουδισμού χρησιμοποιούν ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται κάθε φορά. Αυτά τα «επιδέξια μέσα» συχνά διαφέρουν από αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για βουδιστική διδασκαλία (δηλ. διάφορους ρασοφορεμένους μαλάκες που κάθονται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα και μιλάνε με ήρεμη φωνή για διάφορα πανέμορφα πνευματικά θέματα).

Στις μέρες μας, ωστόσο, η λέξη «επιδέξιος» έχει γίνει της μόδας στους νέο-βουδιστικούς κύκλους ως, περίπου, συνώνυμη του «μου αρέσει»· αντίστοιχα, κάτι που δε σου αρέσει είναι «αδέξιο» (unskillful). Έτσι, αν κάνεις κάτι που αρέσει στον μέσο νέο-βουδιστή, αυτός θα σου πει «αυτό ήταν επιδέξιο», ενώ αν δεν του αρέσει το πώς κάνεις αυτό που κάνεις, θα σου πει με τη γλυκιά φωνούλα του, «αυτό ήταν αδέξιο».

Όποτε συμβαίνει αυτό, έχετε τη γραπτή μου άδεια να ρίξετε στο εν λόγω άτομο μια γερή μπουνιά στο ηλιακό πλέγμα. Και το εννοώ: γερή.

Πάρε επιδεξιότητα καριόλη!

Στην πραγματικότητα, οι τύποι αυτοί έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Αν δει κανείς τα κλασσικά κείμενα, τα περισσότερα από αυτά τα «επιδέξια μέσα» είναι πράγματα που αυτός που τα βίωσε, όχι μόνο δεν τα βρήκε του γούστου του αλλά, συχνά, ούτε καν τα κατάλαβε.

Τέσπα. Καλά να περνάτε. Πα να την κάνω.

Μπραντ Ουόρνερ – Παρασκευή 30 Μαΐου 2008



No comments: