Thursday, January 6, 2011

Εκ της Διευθύνσεως (ΧΙ) – Εσωτερικές υποθέσεις


Καλά ξεκίνησε η καινούρια χρονιά. Ή έστω, σχετικά καλά, καθώς το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα (και, υποπτεύομαι, σε όλη την Ελλάδα) δεν είναι ακριβώς και αυτό που θα λέγαμε εορταστικό. Δικαίως ή αδίκως, είναι μια άλλη συζήτηση, όμως το σίγουρο είναι ότι μεταξύ των ανθρώπων που συναναστρέφομαι εγώ τουλάχιστον, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια· το ενδιαφέρον είναι ότι ο προβληματισμός αυτός δεν είναι πάντοτε απαισιόδοξα χρωματισμένος, ίσως επειδή αρκετοί προτιμούν να αποφεύγουν την τηλεόραση και να φιλτράρουν κάπως αυτά που ακούνε.


Τέλος πάντων, συνειδητοποίησα ότι από τότε που γύρισα, δεν έχω αναφερθεί καθόλου σε διάφορα πράγματα που συμβαίνουν και που άπτονται της διαχειριστικής πλευράς του μπλογκ –και στο μέτρο που στόχος του μπλογκ είναι να λειτουργήσει σαν πυρήνας μιας κοινότητας, καλό είναι να το κάνω. Επί τροχάδην, λοιπόν, τον τελευταίο μήνα το μπλογκ έχει αρχίσει να κυκλοφορεί κάπως περισσότερο και να εμφανίζεται σε διάφορα σάιτ και άλλα μπλογκ, κυρίως σε σχέση με το βιβλίο (Πανκ Ζεν).

Στο blogroll που υπάρχει κάτω αριστερά στη σελίδα, μπορείτε να δείτε τρία μπλογκ που, προς μεγάλη μου χαρά, έκαναν αναφορά στο Πανκ Ζεν –πρόκειται για το Uroborus του φίλου μου του Περικλή Βανικιώτη (το σχετικό λινκ είναι αυτό http://uroborus.wordpress.com/2010/12/27/περί-punk-zen-κρίση-ποια-κρίση/), το γυναικείο Ladies Wall (στη διεύθυνση http://www.ladieswall.com/gadgets/what-to-read-vivlio-pankzen/) και το εξαιρετικό χαρντκοράδικο Take Your Shot, στη διεύθυνση http://takeyourshotfanzine.blogspot.com/2010/12/hardcore-zen-greek-translation-edition.html Παράλληλα, έπαιξε και στο Pathfinder (στη διεύθυνση http://news.pathfinder.gr/culture/books/662531.html) και απ’ ό,τι ακούω έπεται συνέχεια!

Καίτοι ως τώρα το είχα αποφύγει για προσωπική χρήση, αποφάσισα να αρχίσω να εμφανίζομαι και σε άλλα Ιντερνετικά μέσα. Έτσι, έστησα μια σελίδα για το βιβλίο στο Facebook (το σχετικό λινκ υπάρχει παρακάτω αλλά μπορείτε να πάτε και απευθείας χτυπώντας στη διεύθυνση http://www.facebook.com/pages/punkzengr/112407072162066 –αν βρεθούν δύο-τρεις ακόμα να γίνουν fan της σελίδας στο FB, θα μπορέσω να πάρω και κατευθείαν τη διεύθυνση punkzengr εκεί ώστε να φύγει από τη μέση όλο αυτό το μακρινάρι με τους αριθμούς) και σήκωσα και ένα καναλάκι στο Twitter (http://twitter.com/punkzen_gr) –για το τελευταίο, σκέφτομαι να στέλνω καθημερινά μηνυματάκια με ατάκες του Μπραντ Ουόρνερ (ή και δικές μου, αν μπορώ να σκεφτώ καμιά καλή!) όμως αυτό ακόμα το πάω λάου-λάου καθώς το φορμά είναι κάπως περιοριστικό.

Τέλος πάντων, μ’ αυτά και μ’ αυτά, ήδη η επισκεψιμότητα του μπλογκ έχει ανέβει κατακόρυφα. Βεβαίως απέχει πολύ από την επισκεψιμότητα διαφόρων μεγάλων μπλογκ, όμως αυτό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο καθώς το θέμα του δεν είναι ούτε τόσο διαδεδομένο, ούτε και τόσο δημοφιλές –χώρια που θα πρέπει να συμφιλιωθώ τελικά με την ιδέα ότι δεν είναι αναγκαίο να αρέσουν σε όλους ούτε αυτά που γράφω, ούτε το πώς τα γράφω (αστειεύομαι, στην πραγματικότητα είμαι συμφιλιωμένος με την ιδέα αυτή εδώ και πολλά χρόνια). Όπως και να ‘χει πάντως, το μπλογκ πάει καλύτερα και προσδοκώ να πάει και ακόμα καλύτερα· το βέβαιο είναι ότι θα εξακολουθώ να το προωθώ όσο καλύτερα μπορώ.

Έγραφα παραπάνω (και το έχω γράψει και παλιότερα) ότι θα ήθελα το μπλογκ να λειτουργεί ως βάση για τη δημιουργία μιας κοινότητας (παρεμπιπτόντως, το «κοινότητα» δε μου αρέσει αλλά προτιμώ να αποφύγω το αγγλικό «community» γιατί παραέχει φορεθεί). Και για να γίνει αυτό, καλό είναι να βάζει και κάνας άλλος κάνα χεράκι. Θέλω να πω, ΟΚ, εγώ μεταφράζω/γράφω τα κείμενα, έβγαλα το βιβλίο και προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν πιο γνωστό –μέχρι εκεί μπορώ να πάω και μέχρι εκεί πάω. Επειδή, ωστόσο, εσείς που το διαβάζετε έχετε κάποιες άκρες, μην ντρέπεστε –αξιοποιήστε τις! Αν θεωρείτε ότι τα κείμενα που περιέχονται εδώ έχουν κάποια αξία, πείτε το και σε κάποιον που δεν το ξέρει, κάντε λινκ σε άλλα μπλογκ, κάντε σχετικά ποστ στο FB –με λίγα λόγια, προωθήστε το. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για το Ζεν και που προσπαθεί να βρει μια άκρη για να ασχοληθεί ή έστω για να διαβάσει κάτι παραπάνω –και με δεδομένη τη φτώχια που υπάρχει στο ελληνόφωνο Ίντερνετ σχετικά, θα προσπαθεί για πολύ καιρό. Στο μέτρο που το μπλογκ αυτό, μπορεί να καλύψει μια τέτοια ανάγκη (ή, έστω, περιέργεια), ας μην το κρατάμε κρυφό!

Σχετικά με το βιβλίο: με δυο λόγια, δεν ξέρω ακόμα τίποτα. Επειδή η περίοδος των εορτών συμπίπτει με την περίοδο απογραφής των βιβλιοπωλείων και των χοντρεμπόρων, ακόμα δεν έχω καμία εικόνα για το αν έχει πουλήσει 10, 110 ή 510 αντίτυπα –υποπτεύομαι ότι θα έχει πουλήσει ελάχιστα καθώς (α) καθημερινά κυκλοφορούν πολύ περισσότερα βιβλία από όσα μπορεί να απορροφήσει η αγορά, (β) η εποχή είναι ζορισμένη, και, (γ) οι όποιες προωθητικές ενέργειες ανέφερα παραπάνω, ξεκίνησαν πολύ αργά. Συνεπώς, περιμένω να δω χωρίς να προσδοκώ θεαματικά αποτελέσματα –μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, θα έχουν γίνει οι απογραφές κ.λπ. οπότε θα έχω μια εικόνα. Στο μεταξύ, όσοι θέλετε να το αγοράσετε μπορείτε να το κάνετε σε αρκετά από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας ή, κατά προτίμηση, να κάνετε κλικ στο σχετικό λινκ αριστερά και να το πάρετε online.

Δεν νομίζω ότι μου ξέφυγε τίποτα αλλά αν θυμηθώ κάτι ακόμα, θα επανέλθω σε μελλοντικό ποστ. Στο μεταξύ, καλή χρονιά!

ΥΓ
Και, βεβαίως, ξέχασα το βασικότερο: το μπλογκ έχει αποκτήσει πλέον κανονική URL, όχι ως Hardcore Zen GR αλλά ως Punk Zen –αφενός επειδή είναι πιο εύκολο και αφετέρου επειδή ταιριάζει με το βιβλίο. Προς το παρόν δεν αλλάζω τον τίτλο της σελίδας και/ή το layout αλλά πιθανότατα θα το κάνω κάποια στιγμή. Αν λοιπόν θέλετε να το συστήσετε σε κάποιον, πείτε απλώς www.punkzen.gr ή και σκέτο punkzen.gr

11 comments:

Unknown said...

Τι νόημα όμως έχει να προωθεί κανείς τα λόγια που είπε ένας τρίτος για θέματα εσωτερικά;

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Care to elaborate?

Unknown said...

Ε?

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Εννοώ ότι δεν καταλαβαίνω την πρόταση.

Unknown said...

Εννοώ ότι βρίσκω κάπως χωρίς λόγο το να υπάρχει ένα site που να προωθεί τις απόψεις τρίτου για θέματα εσωτερικής φύσεως.
Είναι δικές του κατανοήσεις και μόνο.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Εγώ θα το έλεγα γενικότερα: βρίσκω *εντελώς* χωρίς λόγο την ύπαρξη οποιουδήποτε σάιτ για το Ζεν καθώς και οποιουδήποτε βιβλίου για το Ζεν :-)

Unknown said...

το οποίο εν τέλει μπορεί να το πει κάποίος όταν έχει ψάξει όμως το θέμα πρακτικά. οπότε η ύπαρξη αυτών είναι αναγκαία ως ένα βαθμό για να βάλει τον κόσμο σε μια πρώτη επαφή...

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Κατάλαβες τώρα γιατί δεν κατάλαβα την ερώτηση πιο πριν;

Unknown said...

Όχι. Εσύ λες ότι *εντελώς* να μην υπάρχει τίποτα. Θεωρώ ότι έχει νόημα να υπάρχει η πληροφορία περί της θεωρίας αλλά όχι ερμηνείες. Οι ερμηνείες είναι προσωπικές και παγίδες.

Καλό είναι να υπάρχει ύφος γραφής στη γλώσσα και κοινωνικό πλαίσιο της ομάδας που απευθύνεται κάποιος αλλά στα πλαίσια της παρουσίασης της πληροφορίας και όχι ερμηνειών. Πάντα με σκοπό την παρουσίαση και όχι την εμβολή της ιδέας ότι π.χ. το ΖΕΝ είναι super... :-)

Δεν βρίσκω νόημα στην προώθηση ερμηνειών και προσωπικών εμπειριών σε έκταση παρά μόνο με σοφό και συνειδητό τρόπο για να βοηθηθεί κόσμος.

Αλλιώς το να γράφει ο καθένας την άποψή του για το τι είναι το ΖΕΝ είναι ανευ σημασίας και βοήθειας για κανέναν...

Ακόμη και η εξωτερική γαλήνη που μπορεί να αποδίδει κάποιος είναιεύκολο να είναι πλάνη του ίδιου και "ρούχο".

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

ΟΚ.

Unknown said...

:-)