Saturday, January 8, 2011

Το κάρμα της Μπούρμα


[...]

Εχτές με πήρε τηλέφωνο ένας τύπος ο οποίος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τον πρόσφατο κυκλώνα στην Μπούρμα. Στο άρθρο του, έβαλε μόνο ένα τσιτάτο από αυτά που είπα, όμως τουλάχιστον έγραψε το όνομά μου σωστά (γεγονός ευχάριστο) και επιπλέον δεν το έβαλε κάτω από τη φωτογραφία του Νόα Λιβάιν (και όμως, έχει ξαναγίνει!). Τέλος πάντων, ο τύπος με ρώτησε τη γνώμη μου σχετικά με το ότι πολλοί βουδιστές λένε ότι ο πρόσφατος κυκλώνας στη Μπούρμα ήταν καρμική ανταπόδοση για τον διωγμό των βουδιστών από τους στρατιωτικούς της χώρας. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα γέλια μου –η ιδέα είναι γελοία και μου θύμισε τότε που ο Πατ Ρόμπερτσον είπε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η τιμωρία του Θεού για τους γκέι και τις λεσβίες που ζουν στη Νέα Υόρκη (παρεμπιπτόντως αυτό είπα και στον τύπο που με ρώτησε για την Μπούρμα, όμως η απάντηση αυτή κόπηκε). Τέλος πάντων, δεν είμαι ακριβώς σίγουρος πώς το είπε ο Πατ Ρόμπερτσον όμως ήταν κάποια αντίστοιχη σαχλαμάρα. Παπαριές! Μα, να λες ότι για τον κυκλώνα φταίει το κάρμα; Δεισιδαιμονίες και βλακείες –αυτό έχω να πω! Και έχω πάντα τον τελευταίο λόγο στα πάντα!

Και ακόμα και αν ήταν το κάρμα τους, που δεν ήταν, ποιος δίνει μία; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα οπότε πας και τους βοηθάς –χρειάζεται περισσότερη ανάλυση;

Ο τύπος στο τηλέφωνο, ήθελε να μάθει αν η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία. Προσωπικά δυσκολεύομαι να μιλήσω για όλη την Ασία όμως στην Ιαπωνία, σαφώς δε συνηθίζεται να αποδίδονται οι θεομηνίες στο κάρμα. Θέλω να πω, όταν έγινε ο σεισμός του Κόμπε, δε βγήκε κόσμος να λέει «Ναι, καλά να πάθουν που έδωσαν στην πόλη τους το όνομα του Κόμπε Μπράιαντ ο οποίος κόλλησε τόσες γυναίκες AIDS». Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ από όλα αυτά τα χρόνια που έζησα εκεί και που πλησιάζει κάπως μια τέτοια αντίδραση ήταν μια μέρα που κάποιος βρήκε κάτι εγκαταλελειμμένα πουλάκια στην αποθήκη που η εταιρεία που δούλευα αποθήκευε τις στολές των τεράτων. Κάποιος είπε ότι η μοίρα των πουλιών ήταν «θέλημα του Χοτόκε-σάμα» -Χοτόκε-σάμα λένε οι Ιάπωνες τον Βούδα. Ακόμα και τότε, ωστόσο, δε βρέθηκε κανείς να πει ότι έφταιγε το κάρμα που κουβάλαγαν τα πουλιά από μια προηγούμενη ζωή τους.

Το μόνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι όποιος λέει τέτοια πράγματα δεν ξέρει και πολλά από Βουδισμό.

Μπραντ Ουόρνερ – Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΥΓ
Ο Νόα Λιβάιν (Noah Levine) είναι μια ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία η οποία εμφανίστηκε περίπου ταυτόχρονα με τον Μπραντ Ουόρνερ στη βουδιστική «σκηνή». Οι περισσότεροι τον ξέρουν από το βιβλίο Dharma Punx, το οποίο προσεγγίζει τον Βουδισμό (αν και όχι τον Βουδισμό Ζεν) από μια γωνία αρκετά κοντά σ’ αυτή του Ουόρνερ. Ο Πατ Ρόμπερτσον (Pat Robertson) είναι γνωστός Αμερικανός τηλέ-ευαγγελιστής και θεωρείται από τους κύριους εκφραστές της πιο συντηρητικής χριστιανικής κοινότητας των Η.Π.Α., κυρίως στις νότιες πολιτείες. Ο Κόμπε Μπράιαντ (Kobe Bryant) είναι μπασκετμπολίστας των LA Lakers (απ’ ό,τι καταλαβαίνω μάλλον ιδιαίτερα διάσημος) και, βεβαίως, δεν έδωσε το όνομά του στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας η οποία το 1995 υπέστη τεράστιες καταστροφές (με πάνω από 6000 νεκρούς) από έναν σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

No comments: