Sunday, October 11, 2009

Τι Στον *Μπιπ* Μέρος Δεύτερο


[Σ.τ.Μ. Και αυτό το κείμενο είναι από το παλιό σάιτ του Μπραντ Ουόρνερ και συνεχίζει τον σχολιασμό του, εδώ για τη βουδιστική κοινότητα των Η.Π.Α., με αφορμή την ταινία
What The Bleep Do We Know. Το πρώτο κείμενο, βρίσκεται στη διεύθυνση http://hardcorezengr.blogspot.com/2009/10/blog-post_09.html ]

Αφότου έβαλα ονλάιν την κριτική μου για την ταινία What The Bleep Do We Know (Τι Στον *Μπιπ* Ξέρουμε), ένας αναγνώστης ονόματι Ντέιβιντ Γκάι (David Guy) μου επεσήμανε ένα άρθρο για την ταινία στο salon.com Το άρθρο υποστηρίζει ότι η ταινία είναι πολύ λιγότερο αντικειμενική από όσο υποστηρίζει και ότι κάποιοι από τους επιστήμονες που εμφανίζονται να δίνουν συνεντεύξεις σ’ αυτή, λένε ότι αυτά που είπαν, πειράχτηκαν στο μοντάζ έτσι ώστε να φαίνεται ότι πιστεύουν σε ιδέες που στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το salon.com, η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές ενός υποτιθέμενου πνεύματος ηλικίας 35.000 ετών ονόματι Ράμθα (Ramtha) το οποίο κάποτε διοικούσε τη χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδος και το οποίο, σύμφωνα με τους οπαδούς του «είναι ένα Φωτισμένο Ον, όπως ο Βούδας». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Τσεκάρετε το σάιτ του στη διεύθυνση http://ramtha.com/ και αν το καταλάβατε, μπράβο σας. Εγώ πάντως, δεν το κατάλαβα!

Αν και δεν είμαι και πολύ πρόθυμος να δεχτώ ό,τι λέει το άρθρο του salon.com ως έχει, το κείμενο αυτό εξηγεί πολλά πράγματα. Το ίδιο το γεγονός ότι οι δημιουργοί της ταινίας, επέλεξαν να συμπεριλάβουν ένα πνεύμα/οντότητα είναι από μόνο του μια σημαντική ένδειξη για το ό,τι η ατζέντα τους, δεν είναι ακριβώς αυτή που ισχυρίζονται.

Στην πραγματικότητα, δε με νοιάζει ότι μπορεί να κυκλοφορεί μια ταινία που προπαγανδίζει ένα κουλό θρησκευτικό καλτ (cult) και που ισχυρίζεται ότι είναι μια σοβαρή παρουσίαση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Αυτό που με ενοχλεί είναι το γεγονός ότι η αμερικανική βουδιστική κοινότητα δείχνει να έχει καταπιεί τη φόλα αμάσητη –και ότι αυτό μας δίνει ένα μέτρο για τη θλιβερή κατάσταση του Βουδισμού στην Αμερική της αυγής του 21ου αιώνα. Και για να ξέρετε, ο ένας από τους τύπους που είδα να υποστηρίζουν την ταινία δεν είναι κάνας τυχαίος Δάσκαλος Ζεν, αλλά ένα από τα πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ενός από τα πιο διάσημα κέντρα Ζεν στην Αμερική, ιδιαίτερα αξιοσέβαστο στον χώρο και με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του.

Γιατί οι Αμερικανοί βουδιστές δάσκαλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ του Βουδισμού και της φιλοσοφίας του Ράμθα; Δεν είναι δα ότι το πράγμα είναι και τόσο έξυπνα καμουφλαρισμένο. Αν ακόμα και ένας κόπανος όπως εγώ μπόρεσε να το καταλάβει –την αρχική μου κριτική (http://hardcorezengr.blogspot.com/2009/10/blog-post_09.html) την έγραψα πριν διαβάσω το κομμάτι στο salon.com και ακόμα και τότε ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά– τι καταλαβαίνουμε για τους υποτιθέμενους Δασκάλους Ζεν στη χώρα μας; Αν έχουμε έναν τύπο ο οποίος πιστεύει ότι η φιλοσοφία του Ράμθα έχει έστω και κάτι κοινό με τον Βουδισμό, μπορούμε να εμπιστευθούμε τον τύπο αυτόν να μας διδάξει Βουδισμό; Ή οι Αμερικανοί βουδιστές έχουν τέτοιο άγχος να εμφανιστούν σαν μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια που τρέμουν στην ιδέα ότι θα μιλήσουν εναντίον του κάθε μαλάκα που επικαλείται τον Βούδα για να δικαιολογήσει την ηλιθιότητά του;

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Θυμόσαστε που πριν από λίγο καιρό, κορόιδευα μια διαφήμιση που έλεγε ότι μπορείς να βάλεις ένα ζευγάρι ακουστικά και σε μερικά λεπτά θα μπορείς να διαλογίζεσαι βαθύτερα από έναν μοναχό Ζεν; Πλέον, έχουμε έναν και καλά αληθινό Δάσκαλο Ζεν ο οποίος λίγο-πολύ, πουλάει την ίδια ιδέα. Πρόκειται για έναν τύπο ονόματι Γκέμπο Ρόσι (Genpo Roshi –το πραγματικό του όνομα είναι Ντένις), ο οποίος έχει εφεύρει μια ολοκαίνουρια τεχνική διαλογισμού για την οποία λέει «Η τεχνική Big Mind, είναι ένας πολύ απλός και ταυτόχρονα πανίσχυρος και ταχύτατος τρόπος να βοηθηθεί ένα άτομο να αλλάξει την οπτική του γωνία και να συνειδητοποιήσει τη σοφία που μέσω του συνηθισμένου διαλογισμού ενδέχεται να προκύψει μετά από 15 ή 20 χρόνια». Ο Γκέμπο Ρόσι αποκαλεί το πατενταρισμένο του κοκτέιλ από νιού έιτζ ανοησίες, εύκολη ποπ ψυχολογία και βουδιστικά σλογκανάκια, Big Mind™ και στα σεμινάριά του υποστηρίζει –και δεν υπερβάλλω– ότι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να βιώσουν την Αφύπνιση, από την πρώτη μέρα, πριν το μπρέικ για μεσημεριανό.

Όχι, δεν μπορούν.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Δεν υπάρχει καμία εύκολη απάντηση. Τα «δεξιοτεχνικά μέσα» τα οποία οι τσαρλατάνοι όπως ο κ. Γκέμπο υπόσχονται ότι θα σας βάλουν στη γρήγορη λωρίδα που οδηγεί στη Φώτιση, δεν είναι παρά χάσιμο χρόνου. Και ακόμα περισσότερο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα –σας παρακαλώ πολύ, μην παίζετε μ’ αυτά τα πράγματα.

Ο Κεν Ουΐλμπερ (Ken Wilber) λέει ότι του αρέσει το Big Mind™, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Όμως το Big Mind™ το υποστηρίζουν και ορισμένοι από τους πιο αξιοσέβαστους ηγέτες του Βουδισμού στην Αμερική. Ο Τζον Ντάιτο Λόρι (John Daido Loori), ούτε λίγο, ούτε πολύ, το αποκαλεί μια «άριστη» μέθοδο και, ειλικρινά, δεν μπορώ καν να φανταστώ γιατί κάποιος που έχει έστω και την ελάχιστη υποψία για το τι είναι Βουδισμός θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο.

Κάντε μου τη χάρη! Αν αυτό είναι ο Βουδισμός, χάρισμά σας! Δε θέλω να έχω την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε μορφή ή όψη ενός τέτοιου Βουδισμού της πλάκας.

Θέλω να είμαι σαφής ως προς κάτι: Εδώ, στις Η.Π.Α., υπάρχουν αρκετοί καλοί δάσκαλοι και ειλικρινείς βουδιστές και δε θέλω καν να τους περιορίσω σε μια συγκεκριμένη σέκτα, ούτε καν στον ίδιο τον Βουδισμό. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν, εν πολλοίς, άγνωστοι ακόμα και στη μάζα των διάφορων οπαδών και των μοδάτων που δηλώνουν με μεγάλη υπερηφάνεια «βουδιστές». Δυστυχώς όμως, υπάρχει και ένα νεφελώδες πράγμα που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «Αμερικάνικο Βουδισμό» και το οποίο προάγεται από μια
(τρόπον τινά) ομάδα θεωρητικών, επιχειρηματιών, τύπων που ποστάρουν σε τσατ περί Βουδισμού και αμφίβολων Δασκάλων Ζεν –η ομάδα αυτή ψάχνει να βρει και να εξοντώσει κάθε ψήγμα πραγματικού Βούδα-Ντάρμα έχει καταφέρει να φτάσει στη χώρα αυτή.

Χάρη στις προσπάθειες των εκλεκτών αυτών κυρίων, ο Βουδισμός στην Αμερική αντιμετωπίζει έναν πραγματικό κίνδυνο να γίνει ένα κάπως πιο αγαθό νιου έιτζ καλτ που δε θα έχει καμία σχέση με τον πραγματικό Βουδισμό, πέρα από μια προτίμηση στα αγάλματα του Βούδα έναντι πινάκων που δείχνουν τον Ράμθα να κραδαίνει το γιαταγάνι του πάνω από την Ατλαντίδα. Ο Βουδισμός στις Η.Π.Α. πνίγεται μέσα σε μια σούπα από κακή ποπ ψυχολογία, χαζό μυστικισμό και μοδάτες αριστερές πολιτικές ιδέες.

Ο Βουδισμός δεν είναι ένα σύνολο από ιδέες ή απόψεις. Δεν είσαι βουδιστής αν μπορείς να τσιτάρεις τον Ντόγκεν με μεγάλη ευκολία, αν μπορείς να ξεφουρνίσεις εκατόν οκτώ κοάν και τις απαντήσεις τους, αν μπορείς να απαγγείλεις όλη τη Σούτρα της Καρδιάς απ’ έξω ή ακόμα και αν μπορείς να πεις τις σωστές απόψεις στην εβδομαδιαία μάζωξη της σάνγκας της γειτονιάς σου. Και, παρεμπιπτόντως, δεν είσαι βουδιστής ειδικά όταν μπορείς να παπαγαλίσεις αυτά που λέω εγώ.

Ο Βουδισμός είναι ένας τρόπος να περπατάς, να τρως σοκολατάκια ή να σκουπίζεις τον κώλο σου αφού χέσεις. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα διάφορα κολπάκια των συνηθισμένων θρησκειών ή φιλοσοφιών –τη στιγμή που ο Βουδισμός αρχίζει να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη θρησκεία στον κόσμο, χάνει όλη του την αξία.

Ορισμένοι μπορεί να σκεφτούν ότι τα χώνω σε όλους τους άλλους προκειμένου να πλασάρω τον εαυτό μου και να αποκτήσω περισσότερους οπαδούς. Πιστέψτε με, δεν έχω καμία επιθυμία να προσελκύσω κανέναν οπαδό. Μη με ακολουθείτε. Μη με βοηθάτε σε τίποτα. Μην αγοράζεστε το βιβλίο μου. Μη διαβάζετε τη σελίδα μου. Σοβαρολογώ. Όπως τραγουδάει και ο Μάικλ Στάιπ (Michael Stipe) σε έναν από τους τελευταίους καλούς δίσκους των R.E.M, «Εδώ, μιλάω μόνο στον εαυτό μου» («I’m talking here to me alone»). Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τις απόψεις μου και, ειλικρινά, δε δίνω μια αν θα αποδεχτείτε αυτά που λέω ή όχι ή αν πιστεύετε ότι προφανώς δεν είμαι βουδιστής επειδή παρέβηκα τον κανόνα που λέει να μην επικρίνουμε τους συντρόφους μας βουδιστές. Οι κόπανοι που πουλάνε ζαχαρωμένες διαλογιστικές καραμέλες, θα παραμείνουν πολύ πιο δημοφιλείς από μένα και για πολύ καιρό. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν και για τίποτα –λέω απλώς πράγματα που, πολύ αφότου εγώ θα έχω γίνει σκόνη, τα τρισέγγονά σας θα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν κάποιος να μην τα πήρε χαμπάρι.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Είδα ότι το Big Mind™ το υποστηρίζει το Ίδρυμα Φρέντερικ Π. Λενζ (Frederick P. Lenz Foundation) Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Φρεντ, δείτε τη σελίδα αυτή: http://skepdic.com/rama.html

http://homepage.mac.com/doubtboy/WhatTheBleepPart2.html

ΥΓ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον
Κεν Ουΐλμπερ και τον Τζον Ντάιτο Λόρι, μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

No comments: