Απαντάω λοιπόν ένα σωρό e-mail που έχουν μαζευτεί επειδή τελευταία δεν έχω συνεχώς Ίντερνετ. Και ένα από αυτά είναι από μια γυναίκα της οποίας η μαμά είναι σκληροπυρηνική φανατική χριστιανή –η γυναίκα μου έγραψε για να με ρωτήσει πώς μπορεί να μιλήσει στη μαμά της για τον Βουδισμό και να τι της απάντησα (με ορισμένες μικρές παραλλαγές):
Πάντα έχω πρόβλημα να μιλήσω για το Βουδισμό σε ανθρώπους που έχουν παγιωμένες αντιλήψεις περί θρησκείας. Μερικές φορές, έχω την αίσθηση ότι, ό,τι κι αν πω, πρόκειται να πάει και να μπει σε ένα πολύ συγκεκριμένο κουτάκι μέσα στο μυαλό τους.
Μερικές δοκιμασμένες και αληθινές ατάκες που κατά καιρούς με έχουν βοηθήσει είναι οι εξής: ο Βουδισμός δεν είναι θρησκεία, είναι φιλοσοφία. Οι βουδιστές δε λατρεύουν τον Βούδα, ούτε πιστεύουν ότι ήταν θεός ή κάποιο υπερφυσικό ον. Ο Βούδας ήταν ένας απλός άνθρωπος τον οποίο οι βουδιστές θεωρούν ιδιοφυία, όπως θεωρούμε ιδιοφυία τον Αϊνστάιν ή τον Μπετόβεν. Τα αγάλματα του Βούδα είναι περίπου σαν τα αγάλματα του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη. Οι βουδιστές υποκλίνονται στον Βούδα για να δείξουν τον σεβασμό τους, όχι για να τον λατρέψουν.
Είναι απολύτως αποδεκτό για τους βουδιστές να είσαι ταυτόχρονα χριστιανός και βουδιστής. Ξέρω ότι οι χριστιανοί συχνά έχουν πρόβλημα μ’ αυτό, όμως οι βουδιστές δεν έχουν. Η φιλοσοφία του Βούδα δίνει έμφαση στη συμπόνια, στην καλοσύνη και στη σωματική και την ψυχική σταθερότητα. Κάνουμε την άσκησή μας, τον διαλογισμό μας, προσπαθώντας να αναπτύξουμε τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι για μπούμε σε κάποιο είδος πνευματικής έκστασης ή για να βιώσουμε κάποιο διαφορετικό είδος πνευματικής κατάστασης. Η πολύ γαλήνια και ήσυχη αίσθηση του διαλογισμού σε βοηθάει να γίνεις πιο σταθερός και ήρεμος ώστε να μπορείς να πράττεις με καλοσύνη και συμπόνια.
Συνέχισε να δίνεις έμφαση στο ότι ο Βουδισμός δεν είναι θρησκεία και ότι είναι συμβατός με τις χριστιανικές πεποιθήσεις. Αν ασχοληθεί να διαβάσει περί Βουδισμού, μπορεί να δει ότι κάποιοι τον αναφέρουν σαν θρησκεία (ειδικά κάποιοι χριστιανοί που τον φοβούνται αλλά μερικές φορές και κάποιοι βουδιστές). Αν έχει μελετήσει λίγο παραπάνω και υποστηρίζει κάποια τέτοια άποψη, θα της έλεγα ότι πράγματι, κάποιες βουδιστικές σέκτες είναι πιο θρησκευόμενες και ακόμα ότι κάποιοι βουδιστές αντιμετωπίζουν τον Βούδα σαν να είναι ένα είδος θεού. Όμως, πες της ότι οι βουδιστές Ζεν δεν είναι έτσι, ειδικά αυτοί που ακολουθούν τη φιλοσοφία του Ντόγκεν. Βέβαια, το να προσπαθήσεις να της εξηγήσεις τον Ντόγκεν ίσως είναι κάπως πολύ γι αυτή –θα μπορούσες απλώς να της πεις ότι ήταν ένας Ιάπωνας βουδιστής του 13ου αιώνα ο οποίος προσπάθησε να απογυμνώσει τον Βουδισμό από όλες του τις θρησκευτικές διαστάσεις, επειδή θεωρούσε ότι οι διαστάσεις αυτές δεν είχαν σχέση με τις αρχικές προθέσεις του Βούδα. Αυτό βεβαίως σηκώνει πολλή συζήτηση καθώς ορισμένοι μελετητές θεωρούν τον Ντόγκεν πολύ θρήσκο, όμως αυτό έχει να κάνει με το πώς ορίζεις το «θρήσκος». Η παραπάνω εξήγηση δεν παύει να είναι ένας αποδεκτός τρόπος να παρουσιάσεις τον Ντόγκεν, ειδικά αν μιλάς με κάποιον που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να κάτσει ν’ ακούσει όλες τις λεπτομέρειες.
Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, είναι να δείξεις στο παράθυρο και να πεις «Κοίτα! Ένα UFO!» και μόλις γυρίσει να κοιτάξει, να φύγεις τρέχοντας. Είναι κι αυτό μια λύση.
Μου φαίνεται ότι απλώς κωλοβαράω και δεν κάθομαι να τελειώσω το τρίτο μου βιβλίο. Πρέπει να πάω να συνεχίσω.
Γεια!
Μπραντ Ουόρνερ – Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008
No comments:
Post a Comment