Saturday, August 28, 2010

Αμάν με τις διορθώσεις


Κοίταζα τα σχόλια στο προηγούμενό μου κομμάτι. Μιλάμε για φοβερό χαβαλέ! Προτιμώ να κάτσω στην άκρη και να περιμένω να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι: μου φαίνεται ότι οι περισσότεροι αναγνώστες κατάλαβαν αυτό που ήθελα να πω σχετικά με εκείνο το βράδυ στο στριπτηζάδικο για το οποίο γράφω στο κομμάτι μου στα Suicide Girls. Όμως μερικοί το πήραν στραβά και γι αυτό φταίω εγώ.

Εξαιτίας του ατυχούς τρόπου που έγραψα, ορισμένοι αναγνώστες θεώρησαν ότι είδα πράγματι τη συγκεκριμένη γυναίκα να κρέμεται από τσιγκέλια και να τρυπάει τα αιδοιικά χείλη της. Άουτς! Κάτι τέτοιο παραείναι χαρντκόρ, ακόμα και για μένα. Αυτό που πραγματικά έγινε, ήταν ότι μετά τον χορό έκατσε μαζί μας και μας είπε ότι έχει κάνει αυτά τα κόλπα –μας έδωσε μάλιστα και τη διεύθυνσή της στο MySpace για να δούμε τις φωτογραφίες που το αποδείκνυαν.

Στην πραγματικότητα, δε με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο τι πιστεύει οποιοσδήποτε για το ότι πήγα στο κλαμπ αυτό. Το τι πιστεύετε για αυτά που κάνουν οι άλλοι είναι δικό ας πρόβλημα και δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Αισθάνθηκα, ωστόσο, ότι έπρεπε τουλάχιστον να ξεκαθαρίσω αυτό που έγραψα παραπάνω.

Να λοιπόν η πρώτη παράγραφος από το κείμενο στα Suicide Girls, με περασμένες τις διορθώσεις που έκανα σήμερα:

Τις προάλλες, πήγα σε ένα μπαρ που λεγόταν Tigress και γνώρισα μια στριπτηζέζ που είχε ένα τατουάζ με το Τρίο Στούτζες. Η τύπισσα έριξε ένα γερό χαστούκι σε μια κοπέλα από την παρέα μου ενώ της έκανε ένα πολύ άγριο λαπ-ντανς. Κάποια στιγμή έκανε απειλητικές κινήσεις προς τα αρχίδια μου με τα τακούνια-στιλέτο της και μου γρύλισε στο αυτί ότι κάνει ακραία κόλπα. Είπε ότι κάποτε της είχαν περάσει τεράστια τσιγκέλια στην πλάτη της και ότι την είχαν κρεμάσει από το ταβάνι με τις πληγές της να τρέχουν αίμα ενώ αυτή ούρλιαζε από τον πόνο. Είπε ακόμα ότι της είχαν τρυπήσει τα αιδοιικά της χείλη με βελόνες μήκους 13 πόντων και ότι δούλευε με τον Λόιντ Κάουφμαν της Troma Films για πολλά χρόνια. Η κυρία αυτή, μπορούσε να αντέξει πολύ πόνο.

Σχετικά με τους Βουδιστικούς Κανόνες στους οποίους αναφέρθηκαν ορισμένοι αναγνώστες, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Βουδιστικοί Κανόνες δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χρησιμοποιούνται σαν όπλο. Οι Κανόνες υπάρχουν για να λειτουργούν σαν κατευθυντήριες γραμμές για μας τους ίδιους, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε τη δική μας συμπεριφορά. Όταν παρατηρείς τη συμπεριφορά κάποιου άλλου ανθρώπου, πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο να συμπεριφερθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Φυσικά, αν η συμπεριφορά του αυτή, προκαλεί βλάβη ή κίνδυνο σ’ εσένα ή σε κάποιον άλλον, ίσως να είναι σωστό να παρέμβεις, όμως τις περισσότερες φορές κατά πάσα πιθανότητα το θέμα δε σε αφορά.

Ο Βουδισμός είναι μια στάση ζωής. Είναι μια προσέγγιση στο πώς να ζεις. Οι Κανόνες έχουν φτιαχτεί για να μας βοηθούν να καθορίσουμε αυτή τη στάση ζωής. Δεν είναι ένας κατάλογος από κανόνες που εμείς, η Αστυνομία Κανόνων, πρέπει να επιβάλλουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι πέρα από τη γνώση μας –ακόμα και πέρα από τη δυνατότητά μας να γνωρίζουμε.

Αυτόν τον καιρό, ανακαλύπτω πόσο βαθιά και διαρκή ζημιά έχει γίνει στον κόσμο μας από αυτούς που παρουσιάζονται στην κοινωνία ως ταγοί αγιότητας και ηθικής. Ξέρετε πόσες ιστορίες θα μπορούσα να σας πω; Και ίσως κάποια μέρα να σας τις πω, όντως. Όμως κάθε φορά που ακούω μια ακόμα τέτοια ιστορία, αισθάνομαι να μου σφίγγεται η καρδιά. Είναι καθήκον μας, ως βουδιστές, να μην προκαλούμε περισσότερο τέτοιο πόνο –αυτή είναι η αποστολή μας.

Ο φίλος μου ο Ρομπ, ο οποίος έρχεται στις εβδομαδιαίες συναντήσεις που οργανώνω στο Κέντρο της Χιλ Στριτ και που συχνά ποστάρει εδώ ως «SmoggyRob» έλεγε ότι η δική του ερμηνεία για τον Όρκο του Μποντισάτβα περί σωτηρίας όλων των όντων, είναι ότι έχει καθήκον να σώσει όλα τα όντα από τον εαυτό του. Να μια στάση ζωής που χρειάζεται να έχουμε όλοι μας.

[...]

Μπραντ Ουόρνερ – Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΥΓ
Για την καλτ κινηματογραφική εταιρεία Troma Films, μπορείτε να δείτε το σχετικό λήμμα της WikiPedia καθώς και το ίδιο το σάιτ της εταιρείας. Σχετικά με τον Όρκο του Μποντισάτβα, ο οποίος αποτελεί ένα μέρος της τελετής αποδοχής των Βουδιστικών Κανόνων, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα επίσης από το λήμμα της WikiPedia, εδώ. Αναλόγως της σέκτας/γραμμής/σχολής που ακολουθεί καθένας, ο όρκος αυτός μπορεί να παρουσιάζει αρκετές διαφορές όμως εκεί πλέον μπαίνουμε σε πιο βαθιά θρησκειολογική ανάλυση η οποία, ωστόσο, κινδυνεύει να γλιστρήσει σε ερωτήματα του τύπου «πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας». Και κάτι τέτοιο παύει να είναι σκληροπυρηνικό Ζεν!

No comments: