Sunday, May 31, 2009

Ζεν Νους, ο Νους του Αρχάριου


Για όλους εκείνους που συνεχίζουν να με ρωτάνε, «Τι βιβλία θα πρέπει να διαβάσω, Ω Δάσκαλε;» αλλά που δεν έχουν διαβάσει το Ζεν Νους, ο Νους του Αρχάριου και για εκείνους που ρωτάνε, «Δεν έχω δάσκαλο, τι να κάνω;», παρουσιάζω σήμερα ένα απόσπασμα από το κλασσικό βιβλίο του Σούνριου Σουζούκι. Το απόσπασμα βρίσκεται στη σελίδα 72 και το κεφάλαιο έχει τίτλο «Ορθή Αντίληψη». Ριχ’ τα Σούνριου!

«Ο δρόμος μας, ο δρόμος του Σότο, δίνει έμφαση στο σίκαν τάζα, στο ‘απλό κάθισμα’. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ονομασία για την άσκησή μας –όταν κάνουμε Ζεν, απλώς το κάνουμε. Ακόμα και αν νυστάζουμε και έχουμε βαρεθεί να επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, ακόμα και τότε, συνεχίζουμε την άσκησή μας. Απλώς το κάνουμε, άσχετα από το αν οι άλλοι μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε ή όχι.

»Ακόμα και αν κάνετε Ζαζέν μόνοι σας, χωρίς δάσκαλο, πιστεύω ότι θα βρείτε έναν τρόπο να καταλάβετε αν η άσκησή σας είναι σωστή ή όχι. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι από το κάθισμα ή όταν έχετε απηυδήσει από την άσκησή σας, θα πρέπει να αναγνωρίζετε τα αισθήματα αυτά ως προειδοποιήσεις. Αισθάνεται κανείς αποθαρρυμένος από την άσκησή του, όταν η άσκησή του έχει γίνει ιδεαλιστική –έχετε κάποια ιδέα ότι θα αποκομίσετε κάτι από την άσκησή σας, και αυτό της στερεί αγνότητα. Όταν η άσκησή μας έχει γίνει άπληστη, αισθανόμαστε αποθαρρυμένοι, οπότε θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες όταν υπάρξει κάποια προειδοποίηση που μας δείχνει τις αδυναμίες μας. Ταυτόχρονα, αν ξεχάσουμε τα σφάλματά μας και ανανεώσουμε την κατεύθυνσή μας, μπορούμε να επιστρέψουμε στην άσκησή μας –το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».

Παρεμπιπτόντως, όλοι εσείς που παραπονιέστε ότι δεν έχετε δάσκαλο, καλά θα κάνατε να το κουράσετε λίγο το θέμα. Δεν αρκεί απλώς να βάλετε στη Google® το όνομα της πόλης σας και τη λέξη «Ζεν» και όταν τα αποτελέσματα δεν σας ικανοποιήσουν να τα παρατήσετε. Στο Ζεν, υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι δεν πρέπει να απαντάς ερωτήσεις περί Βουδισμού, μέχρι ο άλλος να σε ρωτήσει τρεις φορές –δεν ξέρω κανέναν που να το κάνει αυτό στην πράξη, όμως είναι ένας γενικός κανόνας που μπορεί κανείς να ακολουθήσει ώστε να μη χάνει τον χρόνο του με ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται σοβαρά και θέλουν απλώς να πουν καμιά σαχλαμάρα για να περάσει η ώρα. Πολλοί καλοί δάσκαλοι δε διαφημίζουν την παρουσία τους. Και σίγουρα οι περισσότεροι δεν έχουν μπλογκ!

Η συμβουλή μου προς εκείνους που δεν έχουν δάσκαλο; Ξεκολλήστε από τον υπολογιστή σας και ψάξτε. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνο.

Μπραντ Ουόρνερ – Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006

Σ.τ.Μ. Στην ελληνική έκδοση (ή τουλάχιστον στην έκδοση που έχω εγώ) του Ζεν Νους, ο Νους του Αρχάριου, το απόσπασμα βρίσκεται στις σελίδες 81-82.

No comments: