Sunday, May 31, 2009

«Ώντιτινγκ» και τρίχες!


[...]


Πάμε λοιπόν στο σημερινό μας παραλήρημα.

Τις προάλλες, κάποιος μου έγραψε και με ρώτησε την άποψή μου για μια διαδικασία που έχουν οι σαηεντολόγοι και που την αποκαλούν ώντιτινγκ (Σ.τ.Μ. «auditing» ή «έλεγχος» –όπως λέμε «λογιστικός έλεγχος»). Ο τύπος αυτός πίστευε ότι η Σαηεντολογία είναι γενικώς σαχλαμάρα, όμως είχε εντυπωσιαστεί από τους ισχυρισμούς τους ότι έχουν ανακαλύψει μια τεχνολογία πνευματικής αφύπνισης και με ρωτούσε για το αν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια τέτοια προσέγγιση στον Βουδισμό.

Απ’ ό,τι φαίνεται, στο ώντιτινγκ πάς σε έναν εκπαιδευμένο σαηεντολόγο και αυτός σε περνάει από διάφορα συγκεκριμένα στάδια, μετρώντας σε κάθε στιγμή τις αντιδράσεις σου με ένα μηχανάκι που λέγεται «E-Meter». Το μηχανάκι λέει στον σαηεντολόγο οδηγό σου πώς τα πας και τον βοηθάει να καθορίσει πώς να προχωρήσει. Σύμφωνα με το σάιτ της οργάνωσης, οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η τεχνολογία αυτή πάνε κάπως έτσι:

«Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ύπαρξης πέραν της ανθρώπινης, που έχουν προσεγγιστεί από προηγούμενες φιλοσοφίες. Αυτό που είναι καινούριο στη Σαηεντολογία είναι η γνώση ότι ένα ον μπορεί να πετύχει πολλές διαφορετικές καταστάσεις ύπαρξης στη διάρκεια μόνο μιας ζωής.

»Κάποιοι σοφοί στα Ιμαλάια έχουν ασχοληθεί μ' αυτό το θέμα. Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (Βούδας) μίλησε γι' αυτό. Απ' ό,τι λέγεται, δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια εντατικής δουλειάς κατέληξαν σ' ένα ασαφές συμπέρασμα. Με τη Σαηεντολογία δεν υπάρχουν τέτοιες αβεβαιότητες. Αυτές οι υψηλότερες καταστάσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω του ώντιτινγκ». [Σ.τ.Μ. Το κείμενο, είναι παρμένο από το ελληνικό σάιτ της Σαηεντολογίας και αντιστοιχεί στο κείμενο που παραθέτει στα Αγγλικά ο Μπραντ Ουόρνερ]

Βεβαίως όλα αυτά είναι παπαριές.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναφερθώ στο συγκεκριμένο ζήτημα επειδή μου κάνουν συχνά τη συγκεκριμένη ερώτηση (ή παραλλαγές της) και επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν ολόκληρες σχολές με θεωρίες και πρακτικές που βασίζονται στην ίδια ιδέα. Ορισμένες από αυτές μάλιστα, παρουσιάζονται ως «Βουδισμός» –όμως δεν είναι. Μερικές φορές με ρωτούν αν η βίο-ανάδραση (bio-feedback) είναι ένας καλός τρόπος να δει κανείς αν προχωράει σωστά στην άσκηση του Ζεν. Κάποτε άλλοτε, μίλαγα με έναν τύπο που ήταν σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα φτιαχτεί ένα φάρμακο που θα μπορεί να εξισορροπήσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Και ακόμα, έχω δει διάφορες πατενταρισμένες μεθόδους, όπως το Big Mind™ που ισχυρίζονται ότι έχουν αποστάξει τις διδασκαλίες του Βούδα σε ένα σύστημα το οποίο μπορεί κανείς να ακολουθήσει εύκολα και το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη διαδρομή μας προς την πνευματική ολοκλήρωση.

Το βασικό σκεπτικό πίσω από όλες αυτές τις απόψεις έχει ως εξής: Κατ’ αρχάς, θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια καλύτερη κατάσταση, καλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα. Στη συνέχεια, θεωρούμε ότι κάποιος άλλος έχει βιώσει την κατάσταση αυτή και ξέρει πώς να μας πάει εκεί. Φυσιολογική συνέπεια των υποθέσεων αυτών είναι ότι αν ένα τέτοιο άτομο έχει βρει κάποια διαδικασία ή συσκευή ή φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση αυτή, μπορούμε κι εμείς να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, τη συσκευή ή το φάρμακο και να βιώσουμε την ίδια κατάσταση γρήγορα και εύκολα. Έτσι, δε χρειάζεται να καταναλώνουμε προσπάθεια σε κουραστικές και χρονοβόρες διαδικασίες όπως ο διαλογισμός και θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να καθόμαστε και να βλέπουμε επαναλήψεις του Three’s Company στην τηλεόραση (ή κάτι αντίστοιχο, τέλος πάντων). Επιπλέον, καθώς τη διαδικασία την έχει επινοήσει κάποιος ειδικός και την έχουν δοκιμάσει και άλλοι (οι οποίοι μάλιστα, εγγυώνται την αποτελεσματικότητά της), δεν υπάρχει κίνδυνος να σπαταλήσουμε την ενέργειά μας σε κάτι που τελικά μπορεί να μας απογοητεύσει.

Ιδού λοιπόν γιατί όλα αυτά δεν είναι Βουδισμός και, πιο σημαντικό, γιατί δεν είναι αλήθεια. Ας ξεκινήσουμε από την ιδέα των ανώτερων επιπέδων συνείδησης. Πώς ακριβώς προσδιορίζεται ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης; Πρώτα απ’ όλα, θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι που αποκαλείται «συνείδηση» (consciousness). Έχουμε συνείδηση. Ή είμαστε ενσυνείδητοι (conscious) –όπως και να ‘χει, υπάρχει το «εγώ» και υπάρχει η «συνείδηση» η οποία βιώνεται από «εμένα». Όμως στην πραγματικότητα η συνείδηση είναι απλώς μια ιδέα. Όπως είναι η ιδέα του εαυτού. Πώς διαχωρίζουμε το «εγώ» από τη «συνείδηση»; Ακόμα και αν πεις «Είμαι ένα πλάσμα από καθαρή συνείδηση», δεν παύεις να θωρείς αυτά τα δύο ως διαφορετικά πράγματα. Αυτό κάνει ο εγκέφαλος –πρέπει να χωρίζει τα πράγματα σε κομμάτια. Δεν μπορεί να οραματιστεί την ολότητα (wholeness). Ο Βούδας προσπάθησε να βρει τη γραμμή που διαχωρίζει τη «συνείδηση» από τα πράγματα για τα οποία έχει κανείς συνείδηση και δεν τη βρήκε. Στην καλύτερη περίπτωση, η συνείδηση μάλλον είναι μια εσφαλμένη ιδέα.

Ακόμα και αν αποδεχτούμε ότι η συνείδηση είναι πραγματική ή ότι τουλάχιστον η λέξη, όσο περιορισμένη και αν είναι, περιγράφει κάτι πραγματικό, έχουμε το πρόβλημα του υψηλότερου και του χαμηλότερου. Ποιος μπορεί να πει ότι μια κατάσταση συνείδησης είναι υψηλότερη από μια άλλη; Στο τέλος-τέλος, δεν υπάρχει τρόπος να βιώσει κανείς δύο καταστάσεις συνείδησης ταυτόχρονα και να τις συγκρίνει. Στην πραγματικότητα, η σύγκριση είναι αρκετά αμφίβολο πράγμα –στην περίπτωση της συνείδησης, πρέπει να συγκρίνεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα με αυτό που φαντάζεσαι ότι πρέπει να είναι η υψηλότερη κατάσταση. Και οι ευφάνταστες ιδέες που έχεις σχετικά με την υψηλότερη αυτή κατάσταση, προέρχονται από το δικό σου τουρλουμπούκι μνημών, ιδεών και φαντασιώσεων. Μ’ άλλα λόγια, η ιδέα σου για τις «υψηλότερες καταστάσεις», βασίζεται μόνο στις εμπειρίες σου με τις «χαμηλότερες».

Μετά, έχουμε το πρόβλημα του ειδικού μας που λέει ότι ξέρει τα πάντα για τις υψηλότερες αυτές καταστάσεις και γνωρίζει πώς να σε οδηγήσει σ’ αυτές. Σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετώπισα, οι ειδικοί αυτοί φαίνεται να χρεώνουν πολλά λεφτά για τα μυστικά τους. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι η μόνη υψηλότερη κατάσταση για την οποία ενδιαφέρονται πραγματικά, είναι η φορολογική τους κλίμακα.

Ο Βουδισμός απορρίπτει εντελώς την ιδέα των υψηλότερων καταστάσεων. Επιπλέον, απορρίπτει την ιδέα ότι μπορεί κανείς ποτέ να προοδεύσει από οποιοδήποτε επίπεδο σε οποιοδήποτε άλλο –ο Ναγκαρτζούνα μάλιστα, αμφισβητεί την ιδέα της «αλλαγής» όπως την αποδεχόμαστε συνήθως.

Ο Βουδισμός δεν έχει καμία σχέση με την κατάκτηση υψηλότερων καταστάσεων. Οι υψηλότερες καταστάσεις είναι απλώς μια φαντασίωση. Ίσως καταφέρεις να δημιουργήσεις μια όμορφη φαντασίωση και να επινοήσεις τρόπους να την κατακτήσεις, όμως το μόνο πράγμα που έχεις κατακτήσει, είναι η εκπλήρωση των φαντασιώσεών σου. Δεν είναι ποτέ η πραγματικότητα εδώ και τώρα.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται, δεν είναι η ικανότητα να προκαλούμε προσωρινές διαφυγές στις διάφορες αποκαλούμενες «υψηλότερες καταστάσεις», αλλά η ικανότητα να καταλάβουμε πλήρως και ακριβώς τι είναι (και τι δεν είναι) αυτή η κατάσταση που έχουμε εδώ και τώρα. Αυτό είναι το κλειδί για τα πάντα. Όταν ο θυμός, το μίσος ή η απληστία έρχονται στην επιφάνεια και μπορεί κανείς να αντιληφθεί ακριβώς τι είναι, αυτά χάνουν τη δύναμή τους. Δεν μπορείς ποτέ να καταλάβεις την αλήθεια των πραγμάτων αυτών αν τρέχεις μακριά τους και κυνηγάς φαντασιώσεις «υψηλότερης συνείδησης». Όταν οι διακοπές σου στο αστρικό πεδίο τελειώνουν, τα πράγματα αυτά θα επιστρέφουν πάντοτε (και όταν λέω πάντοτε, εννοώ πάντοτε) και θα σου μπαίνουν στον κώλο. Και ο λόγος είναι απλός: ο λόγος που έφτασες στη λεγόμενη «ανώτερη κατάσταση», ήταν η απληστία σου για πνευματική δύναμη, ο θυμός σου για την έλλειψη προόδου και το μίσος σου για εκείνους που είναι λιγότερο «πνευματικοί» από εσένα.

Ο κόσμος γύρω μας, έχει διάφορα σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε! Σταματήστε να σαχλαμαρίζετε με παιχνιδάκια!

Μπραντ Ουόρνερ – Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006

Σ.τ.Μ. Το Three's Company, ήταν μια παλιά αμερικάνικη κωμική σειρά που, απ' όσο ξέρω, δεν παίχτηκε ποτέ στην ελληνκή τηλεόραση. Αν θέλετε να δείτε κάτι περισσότερο γι αυτή, περάστε μια βόλτα από τη Wikipedia.

No comments: